Overskrift for denne siden

Helse

Sykdommer og defekter forekommer i alle hunderaser. Dette gjelder også for Cavalieren. Her kjenner vi til sykdommer som b.l.a. øyesykdommer, kneleddsfeil, hjertefeil og SM.


For at oppdrettene skal kunne avle på sine hunder er de pliktet til å helseundersøke hunder før avl. Dette gjør de ved å øyelyse, kneleddsundersøke og foreta en årlig hjertesjekk på hundene sine.

Under følger et kort sammendrag om noen sykdommer.

Hjertefeil: (Endocardiose også kalt Mitral Valve Disease – MVD, eller bilyd på hjertet), er hovedsakelig av degenerativ karakter. Derfor viser hunden i begynnelsen ingen spesielle symptomer. En veterinær derimot kan høre en "blåselyd" hvis han lytter med stetoskop. Senere kan hunden vise unormal trøtthet ved anstrengelser.
Den kan bla. få pusteproblemer og hoste på grunn av væskeansamlinger i lungene. Aldersforandringer på hjerteklaffen(ene) er ikke uvanlig på små hunderaser, men rammer oftest eldre dyr. MVD kan sees hos noen cavalierer i en tidligere alder enn hos andre små raser. Hvis en cavalier får konstatert en bilyd skyldes det vanligvis at klaffen mellom venstre forkammer og kammeret utsettes for aldersforandring i en for tidlig alder.

Patella: Patella eller kneskålen ligger i furen mellom de to leddrullene nederst på lårbenet. Normalt skal patella ligge i patellafuren rett fortil på bakbenet og i høyde med kneleddet.
Den skal ikke kunne skyves ut av patellafuren.
Patellaluksasjon betegner den tilstand da patella ikke lenger ligger stabilt på plass. Den glipper ut av stilling, lukserer. Luksasjon sees både innover og utover. Patellaluksasjon brukes også om den tilstanden der patella ligger på normal plass, men lett kan forskyves til siden.
Patellaluksasjon sees hos de fleste hunderaser og også hos katt. Patellaluksasjon registreres i ung alder og lidelsen forekommer på begge bakben samtidig i ca. 25% av tilfellene.

Øyesykdommer: Øyelysing, undersøkelse av hundens øyne, gjøres som et ledd i avlsarbeidet for å diagnostisere mulige arvelig betingede øyesykdommer hos ulike hunderaser, også hos Cavalieren. Øyelysing foretas av veterinærer som etter 3-4 års etterutdanning og avsluttende eksamen er spesielt godkjent av Den Norske Veterinærforening.

Syringomyelia: (SM) er et syndrom som påvirker hjerne og ryggmarg, ved at den bakre delen av hodeskallen blir for trang for hjernen, noe som skaper unormalt press. Presset fører til at spinalvesken ikke klarer flyte normalt mellom hjerne og ryggmargen, og det kan oppstå væskefylte hulrom og deformeringer i hjernen eller øvre deler av ryggmargen. Symptomene kan komme i alle aldre, men oppstår typisk mellom 6 måneder og 3 års alderen. Symptomene inkluderer sensitivitet og smerter rundt hode, nakke, eller skuldre, ofte inkludert av at hunden klynker eller gråter kombinert med regelmessig kløing i området rundt øret, nakke, skulder. Kløingen er ofte unilateral, det vil si begrenset til ene siden av kroppen. Kløebevegelsene er regelmessige uten egentlig å være i kontakt med resten av kroppen. SM fremkommer typisk når hunden blir oppspilt, for eksempel når den skal ut å gå tur. Diagnose skjer ved MRI-skanning. Det finnes ingen behandling for denne lidelsen, men man kan eventuelt gjøre et operativt inngrep i nakken for å minske presset noe. Enkelte kan ha nytte av medikamentell behandling. Graden og symptomer av SM varierer fra individ til individ.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

18.09 | 18:47

Hei, vi er en familie av fire (med en hund-nesten 10 år). Vi er veldig aktive. Vi vil gjerne ha en cavalier. Vi er veldig vant med hunder. Håper å høre fra dere

...
26.05 | 00:59

Heisan, er på leting etter cavalier han tricolor, har dere valper for salg nå eller senere?

...
13.05 | 23:40

Hei
Vi er en familie med en barn på 10 år. Vi ønsker oss ein cavaliervalp. Har dere kull eller planer om kull i næraste framtid? ☺️

...
07.03 | 13:55

Hei :) Vi er et par som ønsker oss en cavalier og synes deres er helt nydelige. Vi lurer på om dere har planlagt kull? Vi er begge oppvokst med hund og dyr.

...
Du liker denne siden